1 februari 2012 – U hoeft in principe geen bijtelling voor het privégebruik van de bestelauto van de zaak te betalen als deze alleen geschikt is voor het vervoer van goederen. De verklaring dat de auto erg vies is en dus niet geschikt voor privégebruik is daarbij echter niet voldoende. Ook het feit dat u geen bedrijfsruimte heeft, helpt hierbij niet. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden.

In deze zaak had de ondernemer een schildersbedrijf. De ondernemer beschikte over een bestelauto, die hij in 2004 tot en met 2007 tot het ondernemingsvermogen rekende. De bestelauto had naast een bestuurdersstoel ook gewoon een bijrijdersstoel. Uit een boekenonderzoek bleek echter dat de ondernemer geen rittenadministratie bijhield en ook geen bijtelling voor het privégebruik tot zijn inkomen rekende. De fiscus legde dan ook over deze jaren een navorderingsaanslag op. De ondernemer ging in beroep, want hij vond dat de bestelauto alleen geschikt was voor het vervoer van goederen. Een bijtelling was voor deze auto dan niet aan de orde.

Geschikt voor privégebruik

De rechtbank besliste echter dat de auto niet alleen geschikt was voor vervoer van goederen. Hierbij maakte het niet uit dat de auto vies was en daardoor volgens de ondernemer niet geschikt was voor privégebruik. Ook het feit dat de ondernemer geen eigen bedrijfsruimte had, was onvoldoende om te bewijzen dat de bestelauto alleen geschikt was voor vervoer van goederen. Volgens de rechtbank was de bijtelling terecht, want de ondernemer kon niet aantonen dat hij niet meer dan vijfhonderd kilometer privé had gereden en daarnaast was de bestelauto geschikt voor privégebruik. Ook de aanwezigheid van een andere auto en motorfietsen voor privégebruik maakte hierbij niet uit. De navorderingsaanslagen waren dus terecht opgelegd.
Rechtbank Leeuwarden, 22 december 2011, LJN: BV1649

Categorieën: Geen categorie

1 reactie

Een WordPress commentator · 14 april 2018 op 13:18

Hoi, dit is een reactie.
Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *